ZOBACZ TEMAT

MySmartphone.pl - serwis poświęcony telefonom typu Smartphone, Pocket PC, PDA. HTC, Samsung, SPV, iPhone, Maemo, Android. » Pocket PC, Palmphone » HTC Blue Angel / SPV M2000
Problem z Baterią
Zarejestruj się FAQ Użytkownicy Dzisiejsze posty Szukaj

Drukuj temat

02-05-2010 10:59 Problem z Baterią
Awatar

suselek
Nowicjusz

Data rejestracji: 11.10.09

Poziom ostrzeżeń 0 +
Witam to znowu ja.
Tak jak napisałem w temacie mam problem z bateria kupiłem 5 miesięcy temu na allegro baterie do spv m2000 3200mah i nie zrobiłem pełnego formatu baterii ponieważ nie moglem wytrzymać 3x po 2 tyg czekając aż mi bateria się rozładuje, sami rozumiecie Pfft
Bateria spadała do 0% i dalej telefon działał przez 1/2h używania ponieważ nie była zformatowania.
Jakieś 2 tygodnie temu postanowiłem rozładować baterie i zrobić pełne formatowanie, więc rozładowałem do końca aż padnie.
Później bateria nie chciała się naładować bo na m2000 jest taki problem że nie da się ładować bateri z poziomu telefonu gdy jest wyłączony i pali się czerwona dioda do momentu aż da się go włączyć i wtedy ładuje się normalnie. W tym problem że akurat mój telefon się nie włączał tylko ekran startowy pokazywał czyli te 4 paski i się restartował z powodu baterii(mam 2 to sprawdzałem). Nie chciało się więcej naładować. Postanowiłem że podłącze baterię centralnie pod ładowarke. Po kilku sekundach ładowania zaczęła skwierczeć kilka sekund, czy gdy bateria jest zepsuta to ogóle nie działa? Czy ta bateria nadaje się dalej do użytku ponieważ jak podłącze np diody to świeci .Mam się bawić w naładowanie tej bateri i podłączenie pod telefon Czy lepiej jakbym kupił nową baterię? Proszę o szybką odpowiedź

Nieobecny
02-05-2010 11:44 RE: Problem z Baterią
Awatar

Piechut
Administrator

Data rejestracji: 24.12.08
Miejscowość: Zgierz
Ja bym radził kupić nową. Skwierczenie baterii to nie jest dobry znak, a takie podłączenie do ładowarki to ostateczność. Czy bateria jest spuchnięta?
spv c600
htc touch
asus zest

Nieobecny
02-05-2010 13:49 RE: Problem z Baterią | Edytowane przez Grigor1993 02-05-2010 13:53
Awatar

Grigor1993
Użytkownik

Data rejestracji: 01.07.08
Miejscowość: Miniszew

Poziom ostrzeżeń 0 +
Po pierwsze baterii litowo-jonowych oraz litowo-polimerowych nie trzeba formowaćCool

A takie ładowanie jak ty wykonałeś (kabelkami) wykonuje się dopiero wtedy gdy bateria nie chcę się ładować (jest to ostateczność), przez takie coś mogłeś uszkodzić sprawną baterię.
Nie masz stacji dokującej aby naładować baterię??

Nie chcę cie straszyć ale baterię masz w 70% do wymianyPfft

Nieobecny
02-05-2010 14:21 RE: Problem z Baterią | Edytowane przez suselek 02-05-2010 14:22
Awatar

suselek
Nowicjusz

Poziom ostrzeżeń 0 +
Bateria nie jest spuchnięta oraz nie jest bardzo uszkodzona ponieważ spięcie nie było bardzo duże.
Jak to nie trzeba formatować?Pfft najbardziej mnie denerwowało jak z 100% spadało do 83% a później 50 %, i coraz niżej a w orginalnej co mam poziom baterii telefon obliczał mi co do %.
mam stację dokującą ale gdy sprawdzam czy płynie prąd to nic nie czuć bateria ma 3200 mAH i jest 2x większa niż moja podstawowa i musiałem rozkręcić stację dokującą i trochę stuningować aby weszła "Nie masz stacji dokującej aby naładować baterię??" najgorsze jest to że zauważyłem po jakimś czasie że nie płynie prąd, nie wiem co robić.
jak podłączyłem baterię pod ładowarkę 5v(2A) to po kilku sekundach zaczęła skwierczeć i nie trwało to długo.

Nieobecny
02-05-2010 15:05 RE: Problem z Baterią
Awatar

Piechut
Administrator

Data rejestracji: 24.12.08
Miejscowość: Zgierz
Sprawdź czy wszystko się zgadza, tzn. napięcie i te inne. Może to zawiniło.
spv c600
htc touch
asus zest

Nieobecny
02-05-2010 15:47 RE: Problem z Baterią | Edytowane przez suselek 02-05-2010 15:57
Awatar

suselek
Nowicjusz

Poziom ostrzeżeń 0 +
Jakbym miał miernik to by nie było problemu Pfft czy moglibyście mi powiedzieć coś więcej o tym formatowaniu baterii? Dlaczego nie trzeba? Zakupiłem nową baterię na allegro i chcę ją dobrze wykorzystać, nie tak jak poprzednią tz bo poprzednia schodziła mi do 0% i dalej moglem na niej siedzieć jeszcze z 1/2h i to mnie denerwowało i nie chce mieć takiego samego problemu z nową baterią a formatowanie to za długo zajmie proszę o pomoc.
Dorzucam do tego foto bateri, trochę słabe bo robione w pośpiechu i na słabym aparacie:
http://w42.wrzuta.pl/obraz/5CaQwrCAAU9/obraz_00002

Nieobecny
02-05-2010 17:35 RE: Problem z Baterią | Edytowane przez Grigor1993 02-05-2010 17:44
Awatar

Grigor1993
Użytkownik

Data rejestracji: 01.07.08
Miejscowość: Miniszew

Poziom ostrzeżeń 0 +
Formować ich nie trzeba ponieważ te baterie są pozbawione efektu pamięci. Czyli możesz taką baterię ponownie ładować nawet przy 50% czy 60% naładowania Smile

Li-Ion (litowo-jonowe)- bardzo dobre baterie, praktycznie największa ich wadą jest cena (dużo droższe od Ni-MH), mają sporą pojemność przy niewielkiej wadze i rozmiarach. Anoda wykonana ze stopu litu, katoda ze związków węgla lub metali, funkcje elektrolitu pełni ciecz organiczną, często roztwór soli, wykorzystuje się poruszanie jonów litu, gęstość energii 230 Wh/l, cykle ładowania - około 1200, znacznie ograniczono czas ładowania, bardzo niski poziom samowyładowywania. UWAGA !!! Baterie te są bardzo wrażliwe na wodę tak więc należy unikać jakichkolwiek kontaktów z parą lub wodą.

Li-Polymer (litowo-polimerowe)- To najbardziej zaawansowane technologicznie ogniwa. Są one bardzo drogie i stosunkowo rzadko spotykane. Nie mają efektu pamięciowego, posiadają bardzo dobre parametry wytrzymałościowe.

Chyba że twoja bateria jest made in china, wtedy możesz mieć tam ogniwa ni-mh które posiadają efekt pamięciowy.

PS- Długo ci wytrzyma BA na takiej baterii?? Ponieważ sam zastanawiam się nad jej kupnemWink

Nieobecny
02-05-2010 19:47 RE: Problem z Baterią
Awatar

WiateR
Administrator

Data rejestracji: 18.03.08
Miejscowość: Poznań
Ja miałem (identyczną chyba) baterię w Universalu - trzymała tyle co nowa oryginalna.
Motorola Milestone + Launcher Pro Plus + Root + Overclock @1,2 GHz = DEMON

Nieobecny
29-07-2010 21:10 RE: Problem z Baterią
Awatar

pavcio
Początkujący użytkownik

Data rejestracji: 02.08.08

- Poziom ostrzeżeń 2 +
Ja mam pytanie prawie z tej samej beczki. Mianowicie czy da się jakoś doprowadzić starą baterię do stanu używalności? Chodzi mi o to czy można jakoś wydłużyć żywotność starej baterii?

Nieobecny
30-07-2010 08:38 RE: Problem z Baterią
Awatar

WiateR
Administrator

Podobno włożenie do zamrażarki na dwa dni pomaga, jednak nie zawsze i jest to rozwiązanie działające bardzo krótko (udało mi się w ten sposób przedłużyć czas działania z 6 do 12 godzin około na Universalu). Nie wiem jednak czy to czasem nie była wina innego czynnika, bo ten sposób ponoć działa na innym rodzaju baterii. W każdym razie spróbować zawsze można.

Nieobecny
01-08-2010 18:10 RE: Problem z Baterią
Awatar

pavcio
Początkujący użytkownik

Data rejestracji: 02.08.08

- Poziom ostrzeżeń 2 +
No też słyszałem o takim sposobie, ale wolałem się upewnić Smile
A trzeba po tym zamrożeniu ją formatować czy wystarczy naładować i będzie dobrze chodziła?

Nieobecny
01-08-2010 22:24 RE: Problem z Baterią
Awatar

WiateR
Administrator

Baterii litowo-jonowych się nie formuje...

Nieobecny
Przeskocz do forum:
Forum powered by fusionBoard

LINKI DO TEGO TEMATU

URL:
BBcode:
HTML:

PARTNERZY

Wszelkie prawa zastrzeżone przez SmartPhone.org.pl 2009